För att countrymusiken ska få sitt typiska sound behöver du veta mer om vilka instrument som ligger bakom de flesta countrylåtarna. I det här inlägget kommer du att få en kort genomgång på några typiska instrument som används inom countryn.

Gitarr

Ett instrument som används inom många genres är gitarren, så även i country. Förutom att det är vanligt att man inom countrymusiken använder en klassisk akustisk gitarr så är en så kallad steel guitar ett vanligt instrument inom country. En steel guitar är en sorts elgitarr som har pedaler och spakar och står på ett stativ.

Banjo

Ett annat instrument som är typisk för countrymusiken är banjon. En banjo är ett sorts stränginstrument som har sitt ursprung från 1600-talet och Karibien. Ungefär hundra år senare började instrumentet att dyka upp i västvärldens musik och idag är instrumentet starkt kopplat till countrymusik.

Fiol

En fiol, eller en violin som den också kan kallas för är ett annat instrument som vanligen förekommer i countrymusik. Fiolen är ett sorts stråkinstrument och tros ha sitt första ursprung i Asien. Men fiolen så som vi känner den idag kom till Europa kring medeltiden. Förutom att instrumentet är starkt kopplat till countrymusik så är den också vanlig inom klassisk musik,

Munspel

Munspelet har sitt ursprung från 1800-talet och är ett sorts instrument du spelar med hjälp av blåsljud från munnen. En anledning till varför munspelet blev populärt är för att det är ganska enkelt att lära sig.

Dragspel

Dragspelet är ytterligare ett exempel på ett typiskt instrument inom countrymusiken. Dragspelet har sitt ursprung från 1800-talet och instrumentet är ett luftdrivet instrument. Några kända dragspelare är till exempel Benny Andersson och Kikki Danielsson.

Cittra

En cittra är ett annat sorts stränginstrument som många använder när de spelar countrymusik.

Bas

Ett annat exempel på ett instrument som spelas inom flera musikgenres är basen. Det finns ett flertal olika bas instrument, till exempel kontrabas eller elbas.

Trummor

Sist men absolut inte minst är det vanligt att man spelar trummor i country. Det finns många olika sorters trummor att välja bland. Trumman är ett sorts slaginstrument och består av ett membran som spänts över en cylinder eller liknande. Man kan använda sig av trumpinnar eller slå med handen för att få fram ljudet på trumman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *