Country är en musikgenre som har sitt ursprung från sydstaternas folkmusik som i sin tur kommer från irländsk och brittisk folkmusik. Andra influenser kommer från blues och gospel. I det här inlägget kommer du att få veta allt om countrymusikens historia.

Countryns tidiga historia

Countryn så som vi känner den idag kan skilja sig en hel del från dess första ursprung. För att du ska förstå bättre vart countryn kommer ifrån behöver vi börja i dess tidiga historia.

Countryn föddes i USAs södra delstater i bergskedjan Appalacherna i början på 1900-talet. Med inspiration från keltisk och brittisk folkmusik samt influenser från gospel och blues började man spela countrymusik. Några som var tidiga och viktiga för countrymusikens popularitet är the Carter family vilket var en amerikansk countrygrupp som började att dela med sig av deras musik till allmänheten år 1927 och var aktiva fram till 1943. Under de sista åren var June Carter som senare gifte sig med en annan countrylegend Johnny Cash medlem i gruppen.

Country & western

Den första countrymusiken var traditionell och allt eftersom att musiken fick sin spridning var det fler som ville spela den och i sin tur ta med sina egna influenser i musiken. Då föddes genren country & western men det skulle dröja ända in på 1960-talet som countryn blev en erkänd och etablerad genre som spelades på radio.

Folkets texter

En anledning till varför countryn blev så pass populär och fick en stor spridning är för att i countryn delar man med sig av sina känslor och tankar. Många countrytexter skildrar samhället och livet på ett sätt andra genres inte gör. En typisk countrylåt kan handla om ett missbruk, brustna hjärtan och politik. Några exempel på countryartister som inte var rädda för att dela med sig av båda hjärta och svärta är Jimmie Rodgers, Hank Williams, Johnny Cash och Kris Kristofferson.

Modern country

Idag har countryn, som alla andra musikgenres ett flertal olika subgenres. Det finns allt ifrån countrypop som Taylor Swift slog igenom med till indie country, americana, countryrock och andra influenser från musiken. Något som är värt att nämna i modern country är att kvinnor har fått ta allt större plats. Några av countryns starkaste stjärnor är kvinnor. Några exempel på det är Carrie Underwood, Miranda Lambert och Casey Musgraves. En annan sak som är typisk för modern country är att den inte behöver vara från USAs sydstater. Numera finns det framgångsrika countryartister från hela världen. Country är fortfarande en genre som många kan ta till sig av. Dessutom är det inte helt ovanligt att stjärnor från andra genres, till exempel pop och r&b bjuds in som gästartister på countrylåtar. Några exempel på det är Lady Gaga, Justin Timberlake, Zedd och Justin Bieber.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *