I Sverige är countryn inte en fullt lika etablerad genre som den är i exempelvis USA där genren har sitt ursprung. Men trots det är country en genre som många svenskar uppskattar och lyssnar gärna på.

Countrymusik

Vi har inte särskilt många renodlade countryartister och grupper i Sverige. Förutom Jill Johnson, Kikki Danielsson och cookies n beans är det inte många som slagit igenom för de stora skarorna ännu. Däremot så har vi i Sverige influerats en hel del av country i dansbandsmusiken och många av våra största countrystjärnor började som musiker i dansband. Country är en genre som många svenska musiker influeras av och blandar med sin egna genre. Ett bra exempel på det är housemusikern Avicii som fick en av sina största hits med låten wake me up som är delvis influerat av countrymusik. En grupp från Sverige som har slagit igenom internationellt med deras bland annat countryinspirerade musik är First Aid Kit.

Countryns popularitet

När Jill Johnson visade upp Nashville och countrymusiken i tv-programmet Jills veranda fick allt fler svenskar upp ögonen för countrymusiken. Programmet var en stor tittarfavorit och blev belönad med ett flertal priser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *