Vad är country?

Country är en bred musikgenre med en lång och omväxlande historia. De flesta brukar förknippa countrymusik med de södra delarna av USA eftersom det var i sydstaterna som countryn föddes, och det är där som den fortfarande är som starkast. Countryns musikaliska rötter hittas i traditionell folkmusik, afroamerikanska slavsånger och blues. Det viktigaste instrumentet inom country har länge varit gitarren. Vid sidan om gitarr används traditionellt också en hel del munspel och fiol. Countrymusiken har en stark ställning i den amerikanska kulturen och i amerikansk radio är countrymusik den populäraste genren.

Country förknippas ofta med cowboys och västern

Country i begynnelsen

Den tidigaste varianten av country brukar nuförtiden kallas för old-time och den var populär under 1900-talets första decennier. Old-time spelades av bönder – eller ”hillbillies” som de ibland kallades. I början användes mest fiol men senare kom banjo, gitarr och mandolin med i repertoaren. Musikerna var oftast halvamatörer som reste omkring i bygderna och uppträdde på danser, marknader och liknande evenemang. På 1920-talet blev skivinspelningar vanliga och då kom också de första verkliga artisterna. Några av de tidigaste countrystjärnorna var Fiddlin’ John Carson, Vernon Dalhart och bandet Skillet Lickers.

Från och med 1930-talet fick sångarna en större betydelse i countryn. Tack vare westernfilmernas popularitet började country att förknippas med cowboys och vilda västern. Många countrymusiker klädde sig i hatt och klassiska cowboykläder och uppträdde som sjungande cowboys på film och på scen. Deras låtar handlade ofta om historier om vilda västern och om romantiserade skildringar av livet som cowboy. Bland countryns cowboystjärnor fanns män som Ken Maynard, Gene Autrey och Roy Rogers. Tillsammans spelade de in hundratals filmer och skivor.

Nashville och outlaws

På 1950-talet blev Nashville i Tennessee centrum för countryproduktionen. En bidragande orsak var det populära radioprogrammet ”Grand Ole Opry” som spelades in i Nashville och blev en viktig scen för lovande countrymusiker. Programmet började sändas 1925 och är fortfarande i produktion. Under denna tid växte sig skivindustrin stark och kommersialiseringen av musiken började på allvar. Nashvillecountryn blev en sorts mainstreamvariant av country och tanken var att utveckla en konkurrent till rock’n’rollen. Utmärkande för musiken var mjukare toner än tidigare och mer bakgrundskörer.

Nashvillecountryn blev populär, men det fanns många countrymusiker som inte gillade den kommersiella och poppiga stilen som Nashville hade infört. Som en reaktion började dessa musiker spela outlaw country. Outlaw influerades av rockabilly och kännetecknas av en tuffare och mer frispråkig musik. Låttexterna handlar ofta om alkohol, droger, kriminalitet och hårt leverne. Outlawstilens guldålder var på de upproriska 1960- och 70-talen, med artister som Willie Nelson, Waylon Jennings och Johnny Cash. På senare år spelade de tillsammans med Kris Kristofferson i den hyllade supergruppen The Highwaymen.

En genre i ständig förändring

Country har gått igenom många omvandlingar sedan 1900-talets början. En stor del av den mainstreamcountry som görs i dag har starka influenser av popmusik och ganska lite gemensamt med den tidiga countryn. Det finns countryfans som tycker att den moderna countryn inte ens borde räknas till genren. Countrymusiken har dock alltid varit en genre som förändrats och den kommer att fortsätta göra det. Lyckligtvis finns det ett enormt arkiv med äldre countrymusik att lyssna på om man inte gillar den moderna stilen!