Svenska countrymusiker

Alla musikstilar har sina egna historier och ursprung. En musikstil som har en lång och rik historia från väster, är countrymusiken. Denna genre har sitt ursprung i de södra staterna av USA, Appalacherna, i den traditionella keltiska folkmusiken samt i blues och gospel. Det var först i början av 1900-talet som genren blev allmänt erkänd och fick spridning utanför lokala byar och orter. En rad internationellt kända countrymusiker kommer just från dessa platser och idag är genren spridd över hela världen. Hemmet för countrymusiker sägs dock fortfarande vara Nashville i USA.

Countrymusiker har sin naturliga träffpunkt i Nashville

Countrymusiker blev internationellt kända via TV

Den moderna countrymusiken, som vi känner igen idag, är faktiskt en utvecklad variant av den allra första versionen av musiken som fanns. Under 1940-talet blev musiken mer och mer lik det som kom att kallas ”Hillbilly-musik” och man fick omdefiniera vad country egentligen var vid denna tidpunkt. 20 år senare, när TV och radio var allmänt kända medier, sattes en ny standard för countrymusik. Det var nu som countrymusiker blev kända utanför sina lokala städer och utanför sitt lands gränser.

Det sägs att den moderna countrymusiken som vi känner till den idag, är ett resultat av två stora händelser. Dessa var när två separata countrymusiker, Jimmie Rodgers och Carter Family på två olika håll skrev jättehits som fick genomslagskraft i radio och TV. Man brukar säga att dessa låtar satte en ny standard för branschen eftersom de blev så populära. Efter detta blev de följande låtarna och artisterna inom genren mer moderna och man kan lätt se spår av de två ”första” moderna countrylåtarna flera år senare.

Jill Johnson – svensk country personifierad

En av de mest kända av alla svenska countrymusiker genom tiderna är utan tvekan Jill Johnson. Jill Johnson är uppvuxen i Ängelholm i Skåne, och debuterade som countrysångerska redan vid 14 års ålder. Hon har deltagit i melodifestivaler, släppt en rad framgångsrika album och reser än idag fram och tillbaka mellan Sverige och USA för att turnera och spela in mer countrymusik. Givetvis är det countryns huvudstad och heliga hemplats Nashville som Jill Johnson besöker när hon spelar in ny musik.

Jill Johnson vann 1998 Melodifestivalen med sin låt ”Kärleken är”. Denna var förvisso inte en countrylåt men gjorde ändå att Jill fick en extra skjuts framåt i karriären och fick än mer strålkastarljus internationellt sett. Några år senare kom hon fyra i samma tävling men då med en låt som var mer hämtad från hennes egna genre; country. Numera samarbetar Jill med andra countrymusiker i Sverige och har även en del samarbeten med artister baserade i Nashville och i Los Angeles.

Country är en musikgenre i förändring

Många ser nog countrymusiker och countrymusiken som en svängig musikstil med influenser från western och 1900-talets USA. Detta stämmer fortfarande till viss del men liksom med all musik, ser vi att denna genre är i ständig utveckling och har gått mycket mer åt pop-hållet de senare åren. Denna utveckling har gjort att en bredare massa har dragit sig mot genren, eftersom den nu är aningen mer lättlyssnad. Här kan ni läsa mer om allt ni kan tänka er kring countrymusik och artister inom country.