Nashville Tennessee – countryns hjärta

Nashville är en med amerikanska mått mätt gammal stad anlagd som handelsplats längs Cumberland River. Redan på 1920-talet blev Nashville känt för att mycket bra musik producerades där. Radioprogrammet Grand Ole Pry som fokuserar på country har sänts från staden sedan 1925 och haft stort inflytande på musikstilen. Här finns alltså både countryhistoria och dagsaktuella artister som verkar inom genren. Det är ingen överdrift att tala om staden som countryns hjärta. Detta trots att det finns många olika typer av country idag, däribland ett par stilar som är mer förknippade med andra platser.

Nashville är staden för dig som spelar och älskar country

Nashville Music City USA

”Nashville Music City USA” är en slogan som används när delstaten Tennessee marknadsför sig inför turister, inhemska såväl som från utlandet. Man kan säga att musik präglar staden på samma sätt som skidåkning präglar Mora under Vasaloppsveckan. En stor del av stadens befolkning försörjer sig på dem som rest hit för att ta del av den av musik präglade atmosfären. Förutom turister finns här även skickliga musiker som menar att staden fortfarande erbjuder väldigt bra möjligheter för den som vill slå igenom som countrymusiker.

Precis som under en svensk spelmansstämma kan man i Nashville njuta av gatumusik, om man inte föredrar någon av de många barer och konsertlokaler längs den berömda gatan Printers Alley. Countryn handlar inte bara om musik, utan det finns andra kulturuttryck som förknippas med stilen. Linedance är ett av dem och det är ett fenomen som växer i popularitet – inte minst i Tennessee. Ett uppskattat inslag är den gamla hjulångaren General Jackson som under sina flodturer gästas av skickliga musiker som spelar country för passagerarna.

Kända musiker från Nashville

En plats där det musikaliska klimatet är dynamiskt med både en intresserad publik, skivbolag och praktiserande musiker kommer det förr eller senare att fostras stora artister. I Sverige brukar man tala om att t.ex. Göteborg är en sådan stad. När det gäller country har vi dock inget Mecka, men vi har ett antal framgångsrika countryartister. Även i Nashville har svensk country nått stora framgångar genom bland annat Jill Johson och ”Malmös countrykung” Simon Anderson. Dessa har båda uppträtt på festivalen CMA (Country Music Association) i Nashville.

En av de intressanta aspekterna med Nashville som musikstad är att det inte bara är fråga om framstående artister utan också om ett särskilt sound. Det hörs när musiken kommer härifrån. Två av de tidigaste representanterna för staden och det speciella soundet är Jim Reeves och Chet Atkins. Även flera producenter är viktiga i sammanhanget och två som sällan glöms bort i diskussionerna är Billy Sherrill och Glenn Sutton. Bland countryentusiaster klassas ofta det speciella Nashville-soundet inom countryn som lättlyssnat och popinfluerat. Countrypolitan är en annan term för denna listvänliga låtstruktur.

Musiken är stadens identitet

Vad vore Nashville utan country? Inte samma stad som den är idag och som den har varit under de hundra senaste åren. Det fina är att det inte bara handlar om att man här blivit duktiga på att slå mynt av sina gamla traditioner. Countryn är fortfarande vital i regionen och det är många countrymusikers dröm att få åka dit göra en inspelning i någon av alla de klassiska studios som finns där. Här pekar countryn både mot ett intressant förflutet och mot framtiden.