Country Music Festival i Nashville

Country Music Festival är ett evenemang som anordnas av Country Music Association. Evenemanget hålls årligen i Nashville i Tennessee och pågår under fyra dagar. Dit lockas hundratusentals besökare från alla världens hörn. Under Country Music Festival deltar över 400 välkända artister och celebriteter. De flesta artister passar även på att skriva autografer och träffa sina beundrare under festivalens gång. Till vissa delar av festivalen krävs det biljett men ett stort antal spelningar och uppträdanden är helt gratis att ta del av. Scener ställs under festivalen upp på olika platser i stadskärnan där besökare bjuds på massor av gratis livemusik.

Country Music Festival hålls årligen i Nashville

Country Music Festival – Nashvilles stolthet

Country Music Festival föddes 1972 och kallades från allra första början Fan Fair. Första varianten av festivalen hölls den 12-15 april i Nashvilles Municipal Auditorium. Totalt kom 5000 besökare till eventet det året. Följande år flyttades festivalen till juni med förhoppningen att bättre väder skulle locka fler besökare. Det året besöktes festivalen av 10 000 besökare. På den tredje upplagan av festivalen uppträdde Paul McCartney. Det var även då som countryhjältarna Dolly Parton och Porter Wagoner uppträdde tillsammans för sista gången.

2001 infördes en hel del viktiga förändringar av festivalen. Eventet som traditionellt hade gått av stapeln mitt i veckan bytte då veckodagar och har sedan dess öppnat sina portar mellan torsdag och söndag. I samband med det flyttade även evenemanget och spred ut sig till flera platser i Nashville. Det skedde även ett sista namnbyte till dagens Country Music Festival. Målet med namnbytet var att ge en positivare bild av både genren och festivalen. Det var det året som den amerikanska storkanalen ABC sände det första två timmar långa specialinslaget om musikfesten.

En riktigt folkfest

Country Music Festival är numer ett gigantiskt evenemang som många besökare ser fram emot under hela året. Det unika upplägget med både gratisuppträdanden och biljettspelningar lockade över 250 000 musikälskande fans till Nashville under 2015. Under festivalen får musikentusiaster en chans att lägga vantarna på sina favoritartisters autografer och se dem tävla mot varandra i den årliga softbollturneringen. CMT Awards delar ut många prestigefyllda priser under festivalen. Country Music Hall of Fame anordnar speciella aktiviteter under festivalens fyra fullspäckade dagar.

År 2016 hade Country Music Festival över 250 000 besökare från hela världen. På många scener runtom i Nashville tog publiken del av världsstjärnor som Carrie Underwood, Blake Shelton, Luke Bryan och Keith Urban. En sak som sticker ut är att alla artister som uppträder under evenemanget spelar helt gratis. De pengar som festivalen genererar går istället till föreningen Keep the Music Playing. Föreningen sponsrar bland annat musikprogram i skolor och har hittills bidragit med hela 7,6 miljoner dollar till ändamålet.

Någonting för alla

Festivalen har ett brett utbud av artister, ett stort område och många olika aktiviteter. Country Music Festival är en folkfest som växer i popularitet för varje år som går. Beundrare får under fyra dagar chans att träffa sina idoler, skaffa autografer och se världsstjärnor spela live. Festivalen bjuder på en spektakulär öppningsceremoni som är en favorit för många besökare. Eftersom evenemanget lockar till sig människor från hela världen ger det besökare en unik chans att knyta vänskapsband kring ett gemensamt intresse.